Gaziantep Müftülüğü

04.10.2019

2019 Camiler ve Din Görevlileri Haftası Konferansı

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her yıl belirli bir tema çerçevesinde kutlanan 2019 Yılı "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" etkinlikleri çerçevesinde 03.10.2019 Perşembe günü saat 14:00 da İl Müftülüğümüz konferans salonunda Program düzenlendi.

Her yıl temanın belirlendiği haftanın bu yılki teması “Cami ve Hayat” olarak belirlendi.

Kur’an-ı Kerim Tilavetiyle başlayan programın açılış konuşmasını yapan İl Müftümüz Sn. Ahmet Çelik, Bu hafta, çeyrek asırdır Diyanet camiası olarak her yıl kutladığımız Camiler ve Din Görevlileri Haftasıdır. Bu hafta bir meslek haftası değildir. 'Her mesleğin bir haftası olduğu gibi bizim de bir haftamız olsun' diye başlamış bir hafta değildir. Milletimizin dini ve manevi hayatına rehberlik etmek, din hizmeti, cami hizmeti, kürsü hizmeti rutin bir meslek olamaz. Peygamber'in bıraktığı sorumluluktur. Bu haftanın temel gayesi modern zamanlarda hayatın kıyısında köşesinde kalmış camiyi hayatın merkezine taşımaktır. Bu haftanın gayesi caminin aynı zamanda bilgi, birlik, sevgi ve muhabbet mekânı olduğunu millete duyurmaktır. Mescid-i Nebevi ruhunu camilere taşımaktır dedi.

Açılış konuşmasının ardından Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dr.Öğr.Üyesi Ertan BECEREN Din Görevlileri Haftasının bu yıl ki teması olan “Aile, Öğretmen ve Öğrenci Üçgeninde Kariyer Planlama ve El Alem İlişkisi” konulu konferansını kendine has sunumuyla verdi.

Dr.Öğr.Üyesi Ertan BECEREN; Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (SAV) ile beraber kısa sürede bütün dünyayı etkileyen, Medine’den medeniyete uzanan İslam düşüncesinin anlaşılması için, cami, şehir ve medeniyet kavramlarının doğru anlaşılması oldukça önemlidir.

İslam’da hayatın, şehrin ve medeniyetin merkezinde cami vardır. Cami bireyin inanç dünyasından toplumsal ilişkilere, kulluk, sorumluluk ve güzel ahlak bilincinin oluşmasından hukukun inşasına, eğitimden iktisada, aileden çevreyle ilişkilere, hayatın bütün alanlarına yönelik değerlerin köklerinin birleştiği mekândır.

Peygamber efendimiz henüz hicret yolundayken, ilk fırsatta Kuba’da yapımında bizzat kendisi de çalışarak bir mescid inşa etmiş, Medine’ye hicretle birlikte, Mescid-i Nebi’nin temelini atmıştır. Mescid-i Nebinin fonksiyonlarına baktığımızda; eğitimden iktisada kadar, bireysel, toplumsal ve idari bütün işlerin mescid içinden yürütüldüğünü görmekteyiz. Nitekim İslam’ın en güzide topluluğu olan sahabe nesli bu mescitten yetişmiştir dedi.

Program hediye takdiminin ardından sona erdi.