26.05.2017

2017 Yılı Ramazan ayı Basın Toplantısı

Gaziantep İl Müftümüz Ahmet Çelik, Ramazan ayı münasebetiyle bir basın toplantısı düzenledi.

Düzenlenen basın toplantısına İl Müftümüz Ahmet Çelik başkanlığında Şahinbey İlçe Müftüsü Musa İmamoğlu, Şehitkâmil İlçe Müftüsü Ömer Keskin, Müftü Yardımcılarımızdan Hamza Bayram, Mehmet Güneş ve basın mensupları katıldı.

Müftülüğümüz hizmet binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan İl Müftümüz Ahmet Çelik, 2017 yılı Ramazan ayı temasını kamuoyuyla paylaştı.

Yüce Allah’ın lütfuyla sağlık ve esenlik içinde manevi duyguların yoğunlaştığı rahmet, mağfiret ve bereket mevsimi Ramazan ayına ulaşmış bulunuyoruz. Ramazan ayı, ibadet ve nefis muhasebesi ile gönüllerin arındığı, müstesna bir zaman dilimidir.

Bu yıl Ramazan ayı 26 Mayıs  Cuma günü kılınacak ilk teravih namazıyla 27 Mayıs 2017  Cumartesi günü başlayacaktır.  Ramazan Ayı, Kur’an ayıdır. Zira son ilahi mesaj olan Kur’an-ı Kerim bu ayda indirilmeye başlanmıştır.

İslâm’ın beş temel esasından biri olan oruç ibadeti, bu ayda tutulur. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi, Ramazan ayı içerisindedir. Bu ayda yapılan ibadetlere diğer aylara göre daha çok sevap verilir. Bu ay af ve mağfiret, yardımlaşma, dayanışma, gönül alma bolluk ve bereket ayıdır.

Ramazan; temizlik anlamına da gelir. Ramazan ayında oruç ve diğer ibadetlerle Allah’a yönelen müminler, günahlarından temizlenir, Bir Hadis-i Şerifte, Peygamberimiz (S.A.V) “Kim inanarak ve sevabını umarak Ramazan orucunu tutarsa, Allah, o kimsenin geçmiş günahlarını bağışlar.” buyurmaktadır.

Ramazan ayı bir terbiye mektebidir: Ramazan, nefislerin terbiye edildiği, yoksulların doyurulup gözetildiği, sevap ve mükâfatın arttığı; af ve mağfiretin çokça ihsan edildiği bir aydır. Tutulan oruçları, kılınan teravih namazları, okunan hatim ve mukabeleleri, iftar ve sahurları, dua, tövbe, zikir ve niyazları ile baştan sona bir feyiz, rahmet ve bereket ayıdır. Ramazan ayı, bir yıllık maddi ve manevi kirlerden temizleneceğimiz, insanî duyguların coştuğu, tevbe ederek hakka yönelme şuurunun geliştiği bir terbiye ayıdır.

Hak ve Oruç: Başkanlığımızca, 2017 yılı Ramazan ayı teması “Üzerinde Her Canın Hakkı Var, Bu Ramazan ve Her Zaman" olarak belirlenmiştir. Bu itibarla Ramazan ayı  boyunca huzurevi, hastane, cezaevi, çocuk ıslahevi, çocuk yuvası, sevgi evleri gibi yerler ziyaret edilerek, buralarda bulunan kardeşlerimizin gönülleri alınarak  sevindirilmelidir.

Ramazan ayında verilen iftar davetlerinin gösterişten uzak olmasına özen gösterilmeli, imkanlar ölçüsünde, yakınlarımızdan başlamak üzere ihtiyaç sahibi kardeşlerimize, Suriyeli misafirlerimize yiyecek, giyecek ve barınma ihtiyaçları giderilmeye çalışılmalı, gönülleri alınmalıdır. Aslında Ramazan ayı bizlere, unuttuğumuz ve ihmal ettiğimiz dostlarımızı, selamı sabahı kestiğimiz komşu ve akrabalarımızı, ellerinden tutamadığımız ihtiyaç sahibi kardeşlerimizi yeniden görüp gözetmeyi öğretmelidir. Bu ay yeme içme ayı değil, yedirme, içirme, giydirme ve yüzleri güldürme ayıdır.

Ayrıca, Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından 2017 Yılı Ramazan Ayı Fitre Miktarı,  asgari 16 TL olarak belirlenmiştir.

Bu çerçevede İlimiz Müftülüğünce, Dini konularda vatandaşlarımızdan gelen soruları cevaplandırmak üzere  (220 13 57-231 13 07) dini danışma hattımız, Ramazan ayı süresince haftanın her günü 09:00-19:00 saatleri arasında hizmet verecektir.  Radyo Davet FM’de her gün saat 16.00 ile 17.00 arasında Ramazan programı yapılacaktır. Camilerimizde ve bütün Kuran Kurslarımızda Mukabele okunacaktır.

Çocuk-Ramazan ve Cami: Teravihlerde çocuklara camii ve evlerde özel ilgi gösterilmeli, Tüm bu güzelliklerle beraber, Evlatlarımızın, Kerim Kitabımız Kur’an ile, Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in örnek hayatı ile, cami, mihrap ve minber ile, ibadetlerle tanışıp buluşacakları çok güzel bir fırsat mevsimi başlıyor. Yaz Kur’an kurslarımız, “Kur’an Ayında Kur’an’la Buluşalım” çağrısıyla  Haziran’da başlayacak. Camilerimiz göz aydınlığı çocuklarımızla şenlenecek. Bu yıl da milyonları aşan evladımız, Allah’ın evleri camilerimizde Kerim Kitabımızı tanıyacak ve öğrenecek. Camilerimiz, yavrularımızın varlığıyla daha da bir anlam kazanacaktır.

Vatandaşlarımız Ramazan Ayı ile ilgili tüm bilgilere http://ramazan.diyanet.gov.tr adresinden ayrıca ulaşılabilecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle başta milletimiz olmak üzere, bütün İslam âleminin ve Gaziantepli kardeşlerimizin "Gönül Yapma" larla dolu bir Ramazan  geçirmelerini diler, bu ayın getirdiği rahmet, mağfiret ve kurtuluş müjdesinden bütün mü’minlerin ve insanlığın hissedar olmasını, Yüce Mevla’dan niyaz ederim.