24.05.2017

Kulluğa Engel Yok

Gaziantep İl Müftülüğümüz konferans salonunda,  “Zihinsel engellilik haric, hiçbir engel Allah'a kul olmaya ve kulluk yapmaya engel değildir” temalı program düzenledi.

Gaziantep İl Müftülüğümüzde açılan 22 Aralık 2016 tarihinde başlayan Din görevlilerine yönelik İşaret dili kursu 15 Mart 2017 tarihinde sona ermiştir. Braille alfabe kursu ise 20.12. 2016 tarihinde başlayan kursumuz 23.05.2017 tarihinde sona ermiştir. Sona eren kurslardan, 13 Görevli arkadaşımız İşaret dili, 12 görevli arkadaşımız Braille alfabe kursunu tamamlayarak sertifika almayı hak kazanmışlardır.

Müftülüğümüzde Kur'an dersi alan işitme engelli bayanlarla, İşaret dili ve Braille alfabesini öğrenen Din Görevlilerle beraber yapılan etkinliğin, Ali Süzer işitme engelli ortaokul ve lise talebelerinin, GAP görme engelliler ortaokulu talebelerinin katılımıyla gerçekleşen programa ilgi büyüktü.

İstiklal Marşının okunması ile başlayan Programda yapılan tüm konuşmalar aynı anda işaret diline çevrildi. Programda; etkinliğin düzenlenmesindeki amacın işaret diline gerekli önemin verilmesi ve görme özürlüye rehberlik etmenin yardımcı olmadan sağır ve dilsiz en anlayacakları şekilde anlatmanın güçsüz zayıf kimselere yardımcı olmanın sevap ve sadaka olduğu belirtildi.

Aldıkları eğitimin ardından bir kurs öğrencisi,  Fatiha ve Asr surelerini Braille alfabesiyle okudu.

Açılışta konuşan İl Müftüsü Ahmet Çelik, bu çalışmanın yeni bir sayfa olduğunu belirterek "Bunun devamı gelecek. Diyanet'in son yıllardaki çalışma konsepti ve parolası, cami dışı din hizmetidir. Biz sadece camiye gelenlerin hocası değiliz. Biz bulunduğumuz mahallenin hocasıyız. Biz bulunduğumuz şehrin hocasıyız. Biz Türkiye'nin hocasıyız." dedi.

Çelik, son dönemlerde engellilere yönelik hizmetlerin ivme kazandığını anlattı. "Devletin gözbebeği" Diyanet'in bugünlerde bazı iftiralara maruz kaldığına değinen Çelik, şöyle konuştu:

"Bunların hepsini buradan protesto ediyoruz, hepsini reddediyoruz. Bu çirkin, bu şerri, asırlardan beri bu aziz milletin gözbebeği olmuş. Diyanet İşleri Başkanlığına uzatılan her dili buradan telin ediyoruz. Bu kesimler ellerini bu milletin Diyanet İşleri Başkanından ve Başkanlığından çekmelerini ifade etmek istiyorum. Bütün mesele, güçlü Türkiye istenmediği gibi, güçlü Diyanet kurumu da istenmiyor."

Milletin Diyanet İşleri Başkanına ve Başkanlığına sahip çıkması gerektiğini ifade eden Çelik, sadece Diyanet'in bir çalışanı olarak değil bir sade vatandaş olarak da bu şekilde hissettiğini sözlerine ekledi.

Daha sonra kürsüye gelen Vali yardımcısı Adil Nas konuşmalarında; Nüfusumuzun ciddi bir kısmı engellilerden oluşuyor. Memnuniyetle ifade ederim ki son yıllarda engelli vatandaşlarımıza verilen değer gittikçe artmaktadır. Devletimiz çok ciddi katkı sağlamaktadır. Devletimizin yanında hayırsever vatandaşlarımıza da görev düşüyor. Engelli vatandaşlarımızın sorun ve problemlerinin çözülmesinde önemli katkı sağlayacaklarını düşünüyorum.

Herkes engelli olabilir, bir saat sonra ya da buradan çıktıktan sonra engelli olabiliriz, bunun hiçbir garantisi yok. Bu bilinçle hareket etmemiz lazım. Engelli vatandaşlarımıza imkân sağlandığı takdirde çok başarılı sonuçlar alınacağına inanıyorum. Eğitim imkânları sunulduğunda Hukuk Fakültesi ve doktorasını bitiren çok sayıda engelli vatandaşlarımız var.

Devletimizin gittikçe artan yardımların yanında hayırsever vatandaşlarımızın da sivil toplumunda engelli vatandaşlarımızın yanında yer almasında büyük fayda görüyorum dedi.

Vali Yardımcısı Adil Nas, bu toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Sırayla sahneye gelen din görevlileri Allah, Melek, Peygamber, Kur'an-ı Kerim, Ahiret günü, Kaza ve Kadere imanı işaret diliyle anlattı.

Bir din görevlisi şair Sezai Karakoç'un "Ey Sevgili" şiirini okudu, usta öğreticisi işaret diliyle tercüme etti. Din görevlilerinden oluşan 13 kişilik koro, “Ortağız bir namusa” ve “Aşk için gelmişiz” ilahisini işaret diliyle aktardı. İmamların performansı işitme engelli izleyicilerden tam not aldı. Gösterileri görme engelliler de takip etti.

Program sonunda İl Müftülüğü konferans salonunda Şehitkâmil Halk Eğitim Merkezi öğreticilerinden Braille alfabesi eğitimi alan 12 ve işaret dili eğitimi alan 13 din görevlisi sertifikalarını aldı.