İL MÜFTÜMÜZ ÇELİK'DEN BERAT KANDİLİ MESAJI

Ramazan-ı Şerifin mübarek iklimine yakalaşmakta olduğumuz şu günlerde, Rabbimizin bir lûtfuna daha erişecek, 21 Mayıs Cumartesi gününü Pazara bağlayan gece, Şaban ayının 15. gecesi olan Berat Kandilini idrak edeceğiz. Ruha ağır gelen her türlü sıkıntıdan, mümini inciten her türlü hatadan, insana yakışmayan her türlü kötülükten kurtulmak, “berat etmek” için eşsiz bir fırsat daha yakalayacağız.

Beratın en derin anlamı, bağışlanmadır. Berat gecesi, Yüce Rabbimizin af ve mağfiret gecesidir. Sevgili Peygamberimiz, bu gecede Allah’a bol bol ibadet edilmesini, gündüzünde ise oruç tutulmasını tavsiye etmiş ve o gece güneş batınca Allah Teâlâ’nın dünyaya rahmetiyle tecellî ederek fecre kadar: “Bağışlanmak dileyen yok mu, onu bağışlayayım! Rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim! Belâya dûçar olan yok mu, ona afiyet vereyim!” buyurduğunu bizlere müjdelemiştir.

Bu bağışlanma mevsiminde bize düşen tefekkürdür, duadır, tövbedir,  günahlarımızla sevaplarımızla hayatımızı yeniden bir hesaba çekmektir.  Bizler bu Berat Kandilinde yenilenme ümidiyle hep birlikte tövbe edelim. En yakınlarımızdan bile sevgi ve merhameti esirgediğimiz; eşimizi ve çocuklarımızı ihmal ettiğimiz; akrabalarımızı, yetimleri, kimsesizleri, mültecileri unuttuğumuz günler için tövbe edelim. Rabbimizin bize emanet ettiği dünya evini harap ettiğimiz; huzur ve adaleti sağlayamadığımız; kan ve gözyaşını durduramadığımız için tövbe edelim. Kendimiz için istediğimizi din kardeşlerimizden kıskandığımız; İslam coğrafyasında ikilik ve kavgayı sona erdiremediğimiz; acılar içerisinde kıvranan kardeşlerimizin acısını dindiremediğimiz için tövbe edelim.

Tövbekâr kullarını seven ve tövbeleri kabul eden Rabbimize sığındığımız bu mukaddes gecede, tövbemiz beratımız olsun.

Hızla akıp giden ömür içerisinde böylesine mübarek bir geceye bir kez daha eriştirip bizlere güzel bir fırsat bahşettiği için Cenab-ı Hakk’a ne kadar hamd ü sena etsek, ne kadar şükretsek azdır. Yüce Allah Araf süresinde: "Dediler ki: Rabbimiz! Biz kendimize zulüm ettik. Eğer bizi bağışlamaz ve bize acımazsan mutlaka ziyan edenlerden oluruz." Peygamberimiz (s.a.v)‘ de dualarında, “Allah’ım bildiğim ve bilmediğim hayırların hepsini senden isterim. Bildiğim ve bilmediğim kötülüklerin hepsinden sana sığınırım.”  “ Allah’ım işlerimin sonunu iyi yap. Dünya zilletinden ve kabir azabından koru” gibi yakarışlarla Rabbimize dualar edelim.

Bu duygu ve düşüncelerle saygı değer Gaziantepli kardeşlerimin ve bütün İslâm âleminin Beraat Kandilini tebrik eder, hatalarımızdan berat etmiş olarak Ramazan-ı şerife girmeyi nasip etmesini Cenab-ı Mevla’dan niyaz ederim.

Beratınız mübarek olsun.

Ahmet ÇELİK